top of page

Správné zateplení chrání stavbu a šetří peníze

Zateplení fasády rodinného domu je důležitým krokem k zajištění energetické účinnosti a pohodlí v domově. Nejenže pomáhá snižovat náklady na vytápění, ale také chrání budovu před nepříznivými povětrnostními podmínkami a prodlužuje její životnost.





Při zateplení fasády je důležité zvolit vhodný typ zateplovacího materiálu a postup, který nejlépe odpovídá potřebám domu a jeho obyvatel.


Výhody zateplení fasády


  1. Energetická úspora: Zateplení fasády pomáhá snižovat tepelné ztráty z domu, což vede ke snížení nákladů na vytápění v zimních měsících a v létě zajišťuje příjemnější teploty v interiéru.

  2. Ochrana domu: Zateplení fasády chrání stěny domu před vlhkostí a škodlivými vlivy povětrnostních podmínek, jako je déšť, sníh a mráz.

  3. Zvýšení hodnoty nemovitosti: Dobře provedené zateplení fasády zvyšuje hodnotu nemovitosti a může přispět k atraktivitě domu při prodeji či pronájmu.

  4. Estetický vzhled: Moderní zateplovací materiály umožňují různé designové možnosti, které mohou vylepšit vzhled domu a přispět k jeho estetickému dojmu.


Pro zateplení fasády a získání všech výhod, které z ní vyplývají, se nejčastěji využívá zateplení polystyrenem. Existuje ale však více možností.


Nejčastěji se využívají tyto druhy zateplení:


  1. EPS zateplení (polystyren): EPS zateplení je jedním z nejběžnějších typů zateplení fasády. Tento materiál je lehký, snadno zpracovatelný a má dobrou izolační schopnost.

  2. Minerální vata: Minerální vata je zateplovací materiál vyrobený z minerálních vláken, jako je sklo nebo kámen. Tento druh zateplení nabízí vysokou odolnost proti požáru a dobré akustické vlastnosti.

  3. Dřevovláknité desky: Zateplení fasády dřevovláknitými deskami je ekologickou alternativou, která nabízí vysokou tepelnou izolaci a dobrou propustnost vlhkosti.


Při výběru zateplovacího materiálu a metody je důležité zvážit specifické potřeby domu, místní klimatické podmínky a finanční možnosti. Profesionální poradenství od odborníků v oboru může pomoci zajistit optimální výsledky a dlouhodobou spokojenost s provedenými úpravami fasády domu.


Rady a tipy před montáží zateplovacího systému

Zateplení domu polystyrenem je jedním z nejběžnějších postupů v oblasti izolace fasád. Tento materiál nabízí vysokou tepelnou izolaci a relativně nízké náklady na instalaci, což ho činí atraktivní volbou pro mnoho majitelů domů.


Před provedením zateplení je však důležité zvážit několik klíčových faktorů a dodržet správné postupy, aby se zajistila optimální funkčnost a dlouhodobá účinnost izolace. Zde jsou některé důležité aspekty, které byste měli vzít v úvahu před zahájením zateplovacích prací.


  • Stav stávající fasády:

Před zahájením zateplovacích prací je nutné provést důkladnou kontrolu stavu stávající fasády. Zjistěte, zda jsou na fasádě viditelné trhliny, vlhkostní skvrny nebo jiné známky poškození, které by mohly vyžadovat opravu před aplikací izolačního materiálu.


  • Typ polystyrenu:

Existují různé typy polystyrenu, včetně extrudovaného polystyrenu (XPS) a expandovaného polystyrenu (EPS). Zvolte materiál, který nejlépe odpovídá potřebám vašeho domu a místním klimatickým podmínkám. Pro renovaci fasády jsou na trhu k dispozici různé systémy pro konkrétní potřeby. 





Extrudovaný polystyren se často využívá na sokly domu či špalety oken a to zejména pro jeho pevnost. Optimální síla polystyrenu pro zateplení domu je mezi 10 a 20 centimetry.


  • Úprava povrchu:

Před aplikací polystyrenu je důležité povrch fasády řádně připravit. To zahrnuje odstranění nesouvislých a narušených povrchů a případnou opravu jiných zjevných závad na stávající fasádě. Podklad musí být čistý, soudržný a zbavený všech nečistot a mastnoty.


Pokud se na fasádě objeví nějaké hluboké díry či nerovnosti, je třeba je vyrovnat jádrovou omítkou. Také doporučujeme před začátkem prací zakrýt všechna okna, dveře a jiné choulostivé povrchy, které by mohly být při realizaci projektu poškozeny.


Také je třeba odstranit z fasády vše, co by mohlo při pracích překážet – například parapety, dekorační prvky, poštovní schránka a podobně.


Jak probíhá montáž fasádního systému?


Penetrace povrchu

Připravený čistý, soudržný a vyrovnaný podklad je třeba napenetrovat hloubkovým nátěrem. Ta zdivo zacelí a pomůže lepší přilnavosti lepícího tmelu.


Instalace soklových lišt

Soklové lišty slouží jako spodní hrana nové fasády. Kromě vzhledové funkce slouží také pro správné odvádění vody z fasády. Také chrání fasádní systém před škůdci, kteří by se mohli do fasády dostat.


Soklová lišta a její velikost se volí podle tloušťky polystyrenu. Musí být připevněna na zdivo za pomocí natloukacích hmoždinek a musí být v úplné rovině. Na jeden metr lišty je třeba 3-5 ks hmoždinek.


Pro vyrovnání nerovností vůči zdivu se využívají vymezovací podložky a soklové lišty se spojují speciální spojkou pro soklové lišty.


Lepení fasádního polystyrenu

Lepení polystyrenových desek má několik pravidel. Lepí se vždy vodorovně na vazbu a od soklové desky, tedy odspodu domu směrem nahoru – ke střeše. Je třeba myslet také na správný přesah desek přes roh domu i v řadách, aby byl polystyren náležitě provázán.


Nejlepším řešením, jak nalepit desku je zubatým hladítkem nanést lepící tmel po celé desce. Je to největší jistota, protože fasádní hmoždinky musí vždy procházet lepícím tmelem. Někdo ale lepí polystyren na tzv. „buchty“ nebo „terče“.


Kotvení polystyrenu

Po nalepení polystyrenu je na řadě jeho kotvení. K tomu bude potřeba vrtačka, fasádní frézka do polystyrenu, hmoždinky a polystyrenové zátky. Desky by se měly kotvit v rozích a poté ve středu desky na místě, kde byl aplikován lepící tmel.


Nejdříve je třeba vyfrézovat fasádní frézkou otvory do polystyrenu, následně se do vzniklého otvoru vloží hmoždinka, která se vrtačkou dotáhne. Délka hmoždinek opět závisí na tloušťce polystyrenu. Na hmoždinku se poté lepící pěnou přilepí EPS zátka. Ideálně by mělo být 6 a více hmoždinek na metr čtvereční.


Broušení polystyrenu

Celá fasáda se nyní musí přebrousit a sjednotit. Mezery mezi deskami menší než 2 milimetry je třeba vyplnit pěnou, větší mezery by se měli vyplnit polystyrenem a následně také zapěnit. Poté je možné začít s broušením za pomocí brusného hladítka na polystyren. To je velmi důležité, protože stěrkový tmel už bude vzniklou rovinu jen kopírovat.


Lišty a profily

Všechny rohy, kouty a okenní špalety a jiná podobná místa by měla být opatřena příslušnými lištami. To poslouží k eliminaci praskání a velkého namáhání těchto míst užíváním nebo povětrnostními vlivy. Každá lišta má svou funkci.




Na soklovou lištu se osazuje soklový plastový profil s okapnicí, na rohy se používají rohové profily s perlinkou, na připojení fasády k okenním rámu se používají okenní lišty a tak dále... Všechny lišty se osazují do předem připraveného stěrkového tmelu.


Stěrkování

Nyní je na řadě první vrstva stěrkového tmelu. Ta chrání polystyren před povětrnostními vlivy, UV zářením, deštěm a podobně. Celá izolace se stěrkou také zpevní a to i díky perlince, kterou je třeba do první vrstvy stěrky vpravit.


Na nanášení lepidla je nejvhodnější zubaté hladítko se zubem velikosti 10. Nejprve je třeba nanést vrstvu lepidla, do které se následně vtlačí perlinka, která se poté stranou hladítka bez zubu uhladí. Nejlepší na uhlazení je však velká fasádní špachtle.


Jednotlivé pruhy perlinky se musí překrývat alespoň 10 cm. Po vyschnutí lepidla se zbrousí případné drobné nerovnosti


Finální omítka

Po všech těchto procesech už je ke krásné fasádě jen kousek. Teď je na řadě výběr finální omítky ze vzorníku. Kromě barvy je také třeba zvolit její zrnitost a strukturu. Setkat se můžeme se zrnitostí 0,5 až 3 milimetry. Struktura může být točená či rýhovaná.


Dle vybrané barvy omítky prodejce namíchá také penetrační nátěr. Tento nátěr je probarvený dle zvoleného odstínu a je nezbytný. Zajistí totiž, že se samotná omítka na fasádu dobře uchytí a jeho probarvení zakryje případné nedostatky, které se mohou při nanášení omítky objevit.


Na nanášení finální omítky je však zapotřebí, aby se nanesla na celé ploše najednou. Napojuje se totiž za mokra, aby na stěně nevznikaly nevzhledné mapy. Zvažte tedy, jestli s tímto krokem nebudete potřebovat více rukou na pomoc.




Pro realizaci nového zateplovacího systému lze vybírat z rozmanité škály výrobců. Mezi ty nejznámější patří například Isover nebo Weber který nabízí zateplovací systém Weber Therm. Dále patří mezi oblíbené i výrobce Baumit a jeho zateplovací systém Baumit open nebo Baumit Star EPS.


Mezi hlavní výhody těchto zateplovacích systémů patří například poskytovaná záruka na všechny součásti systému a také certifikace všech materiálů.

留言


bottom of page